Sałatka ze szpinakiem

Mam dla Was kolejną propozycję na wykorzystanie „zieleniny” w swojej kuchni. Jest to prosty przepis na wykwintną sałatkę, którą przyrządzisz w 10 minut. Możesz ją zaserwować na kolację lub obiad. Do obiadu podaję ją zazwyczaj z pieczoną piersią z indyka. Świetnie się komponują. Ale może masz jakiś inny pomysł na dodatki do tej sałatki?

Sałatka ze szpinakiem

Trudność: łatwe
Ilość:  6 porcji
Przygotowanie: 10 min 


Składniki

  • 200-250 g świeżego szpinaku np. baby
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • 1 opakowanie sera feta
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oliwy z suszonych pomidorów
  • przyprawy do smaku, np: świeże lub suszone zioła

Instrukcja

  1. Pestki słonecznika prażymy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Szpinak myjemy i osuszamy.
  3. Suszone pomidory kroimy na drobne kawałki i mieszamy ze szpinakiem.
  4. Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę, wyciśnięty czosnek, oliwę i zioła.
  5. A na koniec po wymieszaniu wszystkich składników posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.