Mam dla Was kolejną propozycję na wykorzystanie „zieleniny” w swojej kuchni. Jest to prosty przepis na wykwintną sałatkę, którą przyrządzisz w 10 minut. Możesz ją zaserwować na kolację lub obiad. Do obiadu podaję ją zazwyczaj z pieczoną piersią z indyka. Świetnie się komponują. Ale może masz jakiś inny pomysł na dodatki do tej sałatki?
Sałatka ze szpinakiem
Trudność: łatwe
Ilość: 6 porcji
Przygotowanie: 10 min
Składniki
Ilość: 6 porcji
Przygotowanie: 10 min
Składniki
- 200-250 g świeżego szpinaku np. baby
- 1 słoik suszonych pomidorów
- 1 opakowanie sera feta
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oliwy z suszonych pomidorów
- przyprawy do smaku, np: świeże lub suszone zioła
Instrukcja
- Pestki słonecznika prażymy i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Szpinak myjemy i osuszamy.
- Suszone pomidory kroimy na drobne kawałki i mieszamy ze szpinakiem.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę, wyciśnięty czosnek, oliwę i zioła.
- A na koniec po wymieszaniu wszystkich składników posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika.
Smacznego 🙂