Polska żywność coraz gorszej jakości

Znalazłam ciekawy artykuł w Gazecie Prawnej dotyczący kontroli jakości produktów spożywczych w 2014 roku przeprowadzony przez Główny Inspektorat Sanitarny. Co prawda GIS nie udostępnił jeszcze tego raportu publicznie, więc możemy jedynie przeczytać podsumowanie dziennikarza Gazety Prawnej. Podaje, że w ubiegłym roku wymagań nie spełniało prawie 2070 próbek środków spożywczych. Dla porównania w 2013 r. zakwestionowano nieco ponad 1900. To oznacza wzrost o 9 proc. przy mniejszym, bo niższym niż 4 proc., wzroście liczby zbadanych próbek – wynika z danych GIS.

Najwięcej zastrzeżeń inspektorów wciąż budzi żywność wytwarzana w kraju, której jakość ustawicznie się pogarsza. Tymczasem żywność importowana jest z roku na rok coraz bardziej bezpieczna. Zakwestionowanych zostało bowiem 2,3 proc. z ponad 8,1 tys. przebadanych próbek z zagranicy. Dla porównania rok wcześniej z 8,2 tys. pobranych próbek norm nie spełniało 3,5 proc.
Inspektorzy zauważają, że zwiększenie odsetka zakwestionowanych próbek nastąpiło zwłaszcza w przypadku wyrobów cukierniczych i ciastkarskich, grzybów, wód mineralnych, napojów bezalkoholowych, tłuszczów roślinnych, majonezów, musztard oraz suplementów diety. Ekspertów nie dziwi taka sytuacja. Jak twierdzą, rynek spożywczy należy do najszybciej rozwijających się. Jego wartość sięga już 3,5 mld zł i rośnie o ok. 10 proc. w skali roku. Możliwość zarobienia dużych pieniędzy przyciąga przedsiębiorstwa, które nie zawsze postępują uczciwie.
Niektóre z dostępnych w kraju suplementów diety to nic innego jak sfałszowane leki. Największe zagrożenie stanowią produkty na odchudzanie i potencję. Do produkcji tych pierwszych wykorzystuje się sibutraminę będącą pochodną amfetaminy – tłumaczy prof. Zbigniew Fijałek z Narodowego Instytutu Leków. O tym, że oferowana w Polsce żywność jest do poprawki, świadczą też zawiadomienia polskich inspektorów do Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF).
W 2014 r. takich powiadomień było 133. Ich liczba stale rośnie, także ze względu na większą skuteczność polskich laboratoriów. Najwięcej produktów zgłoszonych przez Polskę do RASFF pochodziło z USA – ponad 20. Na drugim miejscu znalazły się te wytworzone w Polsce (20). Żywności najczęściej zarzuca się, że zawiera salmonellę – 40 powiadomień było z tego powodu. Drugim powodem była Listeria monocytogenes, bakteria, w przypadku której od 20 do 30 proc. infekcji kończy się śmiercią (30 powiadomień), a trzecim wykrycie niedopuszczanych składników (15 powiadomień).
Inspektorzy GIS dodają również, że choć w wielu kategoriach jakość się pogorszyła, jest również wiele produktów, które są oferowane na coraz wyższym poziomie. Mowa m.in. o drobiu, jajach, kawie, herbacie, przyprawach, przetworach zbożowo-mącznych oraz soli spożywczej.
Źródło: Gazeta Prawna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.