Sakura jelly – japońskie kwiaty w galaretce

Kwiaty w galaretce? Czemu nie. Japończycy opanowali do perfekcji tworzenie żeli z agaru (substancji żelującej pozyskiwanej z wodorostów).Tworzą z niej wspaniałe dania i desery.

Ostatnio  zapanowała tam moda na zamykanie w żelu kwiatów sakura pochodzących z ozdobnych drzew wiśniowych, które są symbolem Japonii. Symbol kwiatu wiśni wykorzystywany jest jako wzór na wielu przedmiotach codziennego użytku i doczekały się również zastosowania w deserze.
Poniżej zachęcam do obejrzenia filmu obrazującego jak wykonać sakura jelly.

"Sakura Jelly":

Jak zrobić sakura jelly?

Podaję też przepis na żelowe jajka z kwiatami z bloga sakurallowa.blogspot.com. Może Was zainspiruję do stworzenia nowej wersji pisanek.

Jelly Crystal - follow me for more creative recipe ideas :D:

#sakurajelly #kwaitywzelu #kwaitywgalarecie #japonia #sakura

Źródło zdjęć: Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.