Chleb pszenny z ziołami

Ten przepis to idealny pomysł na przekąskę lub danie z grilla. Kawałki chleba opiekane na grillu bardziej się zarumienią, a masełko lekko rozpuści i wydobędzie aromat ziół.

Przepis znalazłam na przepisownia.pl i wprowadziłam drobne modyfikacje.

 

Chleb pszenny z ziołami
Trudność: łatwe
Ilość: 1 chleb
Przygotowanie: 20 min, pieczenie 25-30 min 
 
Składniki:
 
Ciasto
  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g ciepłej wody
  • 40 g drożdży
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
Masło ziołowe
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 7 gałązek świeżej natki pietruszki
  • 7 listków świeżej bazylii
  • 20 listków świeżego rozmarynu
  • 4 gałązki świeżego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Uwaga: Możesz przygotować inną mieszankę ziół w zależności od upodobań.
Instrukcja
  1. Drożdże wymieszać dokładnie z ciepłą wodą, cukrem i olejem.
  2. Następnie dodać sól i mąkę i dokładnie wyrobić ciasto, tak aby było gładkie i elastyczne.
  3. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30×40 cm.
  4. Następnie przygotować masło.
  5. Cebulę, czosnek i zioła drobno posiekać.
  6. Następnie dodać masło i sól i dokładnie wymieszać.
  7. Rozgrzać piekarnik do 200’C.
  8. Ciasto posmarować masłem i pokroić na pasy o szerokości 5 cm. Każdy z pasów złożyć w harmonijkę i przełożyć do tortownicy.
  9. Odstawić na 5 min do wyrośnięcia.
  10. Piec 25-30 min.
Instrukcja na Thermomix
  1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto i wyrobić 2 min/obr poz. interwał.
  2. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30×40 cm.
  3. Następnie przygotować masło.Do czystego suchego naczynia miksującego włożyć wszystkie  składniki na masło oprócz soli i masła, rozdrobnić 8 s/obr poz 5.
  4. Dodać masło i sól, wymieszać 25 s/obr poz 6.
  5. Rozgrzać piekarnik do 200’C.
  6. Ciasto posmarować masłem i pokroić na pasy o szerokości 5 cm. Każdy z pasów złożyć w harmonijkę i przełożyć do tortownicy.
  7. Odstawić na 5 min do wyrośnięcia.
  8. Piec 25-30 min.
Smacznego!!!
#chlebziolowy #chleb #ziola #chlebpszenny #chlebnagrilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.