Jarmuż z kaszą jaglaną i jajkiem

Dziś polecam na obiad jarmuż z kaszą jaglaną i sadzonym jajkiem. Jarmużu warto poszukać na przy-osiedlowych bazarkach z warzywami. Ja w takich miejscach go kupuję.

Wystarczy parę liści jarmużu by przygotować zdrową i smaczną potrawę.
O właściwościach jarmużu napiszę w kolejnych wpisach.
Przepis na tą potrawę znalazłam na kwestiasmaku.com i lekko go zmodyfikowałam.
 
Jarmuż z kaszą jaglaną

Trudność: łatwe

Ilość: 2 porcje
Przygotowanie: 15 min

Składniki

  • 3/4 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 8 liści jarmużu
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • sól, pieprz do smaku
  • masło lub oliwa do smażenia
  • parmezan lub ser kozi
Instrukcja
  1. Kaszę ugotować w następujący sposób. Do garnka wsypać kaszę i wlać 1 i 1/2 szklanki wody, przykryć i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 7 – 9 minut do czasu aż kasza wchłonie całą wodę i lekko zmięknie.
  2. Jarmuż wrzucić na wrzątek i gotować przez ok. 4 minuty, następnie odcedzić i usunąć twarde części liści, resztę pokroić na mniejsze kawałeczki.
  3. Na patelni roztopić łyżkę masła/oliwy i zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę, pod koniec dodać wyciśnięty czosnek i chwilę razem podsmażać. Dodać kaszę, rozdrobnić ją na patelni i smażyć razem przez około 2-3 minuty, następnie dodać jarmuż smażyć jeszcze przez minutę. Doprawić przyprawami do smaku.
  4. Na oddzielnej patelni usmażyć na maśle jajka sadzone i doprawić przyprawami. Można też dodać jajka do kaszy i je wymieszać razem z kaszą i jarmużem i poczekać, aż się zetną, ale położone sadzone jako na kaszy wygląda dużo bardziej estetyczniej i smakowiciej.
  5. Na koniec posypać potrawę płatkami parmezanu lub kawałkami koziego sera według upodobań.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.