Długo szukałam przepisu na granolę, która byłaby prosta i szybka w przygotowaniu i jeszcze smakowała wyśmienicie i w końcu znalazłam w książce Agnieszki Maciąg Smak Miłości. Przepis jest na prawdę rewelacyjny. Traktuję go jako przepis bazowy i wzbogacam w składniki, które bardzo lubię, takie jak różnego rodzaju orzechy czy owoce suszone (np. suszone mango, morele, orzechy brazylijskie lub pekan). Zachęcam Was do jej przygotowania, a przekonacie się, że wszystkie inne gotowe granole i płatki śniadaniowe ma pod sobą i nie chodzi tu tylko o wartość odżywczą i zdrowotną (bo do tego mam nadzieję, nie muszę Was przekonywać), ale również wyśmienity smak i roznoszący się po całym domu przepiękny aromat 🙂
Granolę uwielbiam jeść na śniadanie z jogurtem naturalnym, używam jej również do przygotowania deserów (np. mus jabłkowo-morelowy przekładam jogurtem naturalnym i posypuję granolą. Zamiast jogurtu można użyć też serka maskarpone i polać go musem z truskawek lub malin i na wierzchu udekorować granolą), często podjadam ją też gdy mam ochotę na coś słodkiego 🙂
Domowa Granola
Trudność: łatwe
Ilość: jeden słoik litrowy
Przygotowanie: 5 min (50 min pieczenie jednej blaszki)
Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka otrębów owsianych (ja stosuję też inne otręby np. pszenne lub żytnie)
- 1/2 szklanki pestek słonecznika (ja daję 1 szklankę)
- 1/2 szklanki ziaren sezamu
- 1/2 szklanki siekanych orzechów laskowych
- 1/2 szklanki siekanych migdałów
- 4 łyżki oleju słonecznikowego lub z pestek winogron (ja dodaję olej rzepakowy lub słonecznikowy)
- 1/4 szklanki płynnego miodu (może być też stały)
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny (ja dodaję szklankę żurawiny zamiast rodzynek)
- 1/2 szklanki rodzynek
Ja często dodaję też:
- 1 szklankę pestek dyni
- 1 szklankę pokrojonego suszonego mango
- 1/2 szklanki pokrojonych orzechów brazylijskich lub pekan
Instrukcja
- Piekarnik nagrzać do 140°C.
- W misce wymieszać płatki, otręby, orzechy i pestki.
- Delikatnie podgrzać w rondlu olej i miód do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z ognia i dodać mieszankę płatków i dobrze wymieszać.
- Całość ułożyć na 2 blachach i piec ok. 50 min na złocisty kolor co jakiś czas mieszając.
- Po wyjęciu z piekarnika dodać owoce suszone wymieszać i wystudzić. Dopiero wtedy granola będzie chrupiąca. Wtedy można ją pokruszyć i przesypać do szczelnego opakowania.
Przygotowanie granoli do pieczenia.
Granola po upieczeniu.
Granola z dodatkiem suszonych owoców gotowa do jedzenia.
Przykładowy deser: mus jabłkowo-morelowy przekładany jogurtem naturalnym i posypany granolą
Smacznego!