Ciasteczka migdałowe dwuskładnikowe

 

 

Ciasteczka migdałowe dwuskładnikowe są kolejną propozycją na szybki i zdrowy deser. Do przygotowania ciastek potrzebujesz jedynie migdały i miód. Ja użyłam całych migdałów ze skórką, natomiast możesz użyć też migdałów blanszowanych, wtedy smak ciastek będzie bardziej delikatny, a kolor jednolity słomkowy.
Smacznego!

Ciasteczka migdałowe dwuskładnikowe
Trudność: łatwe
Ilość: około 20 sztuk
Przygotowanie: około 40 min 
Produkt bezglutenowy
 
Składniki
  • 200 g całych migdałów (mogą być tez migdały blanszowane)
  • 2-3 łyżki miodu najlepiej płynnego

 

 
Instrukcja
  1. Piekarnik nastawić na 150˚C.
  2. Migdały razem z miodem zmielić w robocie kuchennym o wysokich obrotach na jednolitą masę (kawałki migdałów mogą być widoczne).
  3. Wyłożyć ciasto na folię spożywczą i uformować z niego wałek. Obwinąć go dokładnie folią i umieścić w lodówce na ok 20 min by stwardniało.
  4. Następnie kroić nożem plastry ciasta i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli podczas krojenia ciasto będzie się kruszyło to spróbuj je formować palcami. Ja dodatkowo ciasteczka spłaszczałam stemplując wzorem w misie:)
  5. Piec około 15-20 minut, aż się zarumienią, natomiast pamiętaj by się nie przypaliły. Po wyjęciu ciasteczka będą plastyczne, więc należy pozostawić je do wystygnięcia, tak aby ich konsystencja zmieniła się w kruchą i chrupiącą. Im grubsze ciastka przygotujecie, tym będą one bardziej plastyczne i mniej chrupiące.

 



Instrukcja na Thermomix

  1. Piekarnik nastawić na 150˚C. W naczyniu umieścić migdały i miód, zmiksować 20 s/ obr poz. 4. Zebrać ciasto z boków naczynia i jeszcze raz zmiksować 5 s/obr poz. 6.
  2. Wyłożyć ciasto na folię spożywczą i uformować z niego wałek. Obwinąć go dokładnie folią i umieścić w lodówce na ok 20 min by stwardniało.
  3. Następnie kroić nożem plastry ciasta i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli podczas krojenia ciasto będzie się kruszyło to spróbuj je formować palcami. Ja dodatkowo ciasteczka spłaszczałam stemplując wzorem w misie:)
  4. Piec około 15-20 minut, aż się zarumienią, natomiast pamiętaj by się nie przypaliły. Po wyjęciu ciasteczka będą plastyczne, więc należy pozostawić je do wystygnięcia, tak aby ich konsystencja zmieniła się w kruchą i chrupiącą. Im grubsze ciastka przygotujecie, tym będą one bardziej plastyczne i mniej chrupiące.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.