Kaszka wielozbożowa z bananem

Ciepłe śniadanie dla niemowlaka to podstawa, szczególnie teraz w okresie zimowym. W podanym przepisie podstawą są dobrze zmielone pełnoziarniste płatki zbożowe, ale można je słabiej rozdrobnić tak aby pozostały większe kawałki płatków. Wpłynie to na nieco dłuży czas przygotowywania posiłku, ale musimy pamiętać, że starsze niemowlaki powinny otrzymywać mniej rozdrobniony pokarm.

Na blogu znajdziecie też inne propozycje ciepłych posiłków na śniadanie lub podwieczorek np. owsianka z moreląkaszka jaglana z morelądomowy budyń jaglany z bananemdomowy kisiel marchwiowo-jabłkowy.

Kaszka wielozbożowa z bananem
 
Trudność: łatwe
Ilość: 2-3 porcje
Przygotowanie: 7-10 min
Składniki
  • 30 g płatków owsianych pełnoziarnistych
  • 15 g płatków orkiszowych pełnoziarnistych
  • 15 g płatków żytnich pełnoziarnistych
  • 400 ml wody
  • 100 g banana (1 szt średniego banana)
Instrukcja
  1. Płatki należy zemleć do konsystencji mączki. Można to zrobić w młynku do kawy lub mikserze/ blenderze z dużą mocą.
  2. Do garnka wsypać zmielone płatki oraz dodać wodę.
  3. Gotować około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Następnie dodać sparzonego banana i zmiksować na największych obrotach na delikatną papkę. Będzie ona wyglądała na lekko płynną, ale po chwili zgęstnieje.
 
Instrukcja na Thermomix
Płatki zemleć na mąkę 1 min/ obr poz 10. Dodać wodę i gotować 5 min w temp. 90’C, przy obrotach w pozycji 4. Następnie dodać sparzonego banana i zmiksować na delikatną papkę 20 s/ obr poz. 7. Zaraz po przygotowaniu konsystencja może być lekko płynna, ale po ostygnięciu gęstnieje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.