Parszywa 14. Warzywa i owoce najbardziej zanieczyszczone pestycydami

W poprzednim wpisie Pestycydy pochodzące z żywności. Jak je ograniczyć lub wyeliminować? przytoczyłam jedne z wielu wyników badań, które jasno wykazują, że niektóre środki ochrony roślin są wchłaniane przez organizm poprzez dietę, a wybór produktów organicznych umożliwia ograniczenie lub wyeliminowanie spożycia tych substancji chemicznych z żywnością. 
Environmental Working Group (EWG – Grupa Robocza ds Środowiska) co roku przeprowadza badania na podstawie, których ustala listę warzyw i owoców o najwyższym stężeniu pestycydów.


Poniżej przedstawiam Wam wykaz warzyw i owoców najbardziej zanieczyszczonych pestycydami wg badań EWG. Listę rozpoczynają jabłka, w których stężenie pestycydów było najwyższe.

Parszywa 14. Warzywa i owoce najbardziej zanieczyszczone pestycydami:
  1. Jabłka
  2. Brzoskwinie
  3. Nektarynki
  4. Truskawki
  5. Winogrona
  6. Seler
  7. Szpinak
  8. Czerwona papryka
  9. Ogórki
  10. Pomidory koktajlowe
  11. Ziemniaki
  12. Groszek
  13. Ostra papryczka
  14. Jarmuż
Warto więc w miarę możliwości kupować ekologiczne odpowiedniki tych produktów lub kupować owoce i warzywa bez certyfikatu lecz od zaufanego rolnika. Jego jabłka o mało regularnych kształtach lub z widocznym robakiem może wyglądają mniej perfekcyjne, lecz zdecydowanie Twój organizm będzie Ci za nie dużo bardziej wdzięczny.
Do zobaczenia!
Źródło: www.ewg.org
#pestycydywzywnosci #najbardziejzanieczyszczonewarzywaiowoce #zanieczyszoneowoce #zanieczyszczonewarzywa #pestycydywowocach #pestycydywwarzywach

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.