W poprzednim wpisie podałam wykaz warzyw i owoców najbardziej zanieczyszczonych pestycydami wg badań EWG. Mam nadzieje, że Was za bardzo nie wystraszyłam tymi wynikami, tylko zwiększyłam Waszą świadomość konsumencką.
Tym razem podam bardziej optymistyczne informacje, mianowicie listę produktów, które według badań EWG (Environmental Working Group) zawierają najniższe stężenie pestycydów.
Listę otwiera awokado, a zamykają bataty.
Czysta 15. Warzywa i owoce najmniej zanieczyszczone pestycydami:
- Awokado
- Kolby kukurydzy
- Ananas
- Kapusta
- Mrożony zielony groszek
- Cebula
- Szparagi zielone
- Mango
- Papaja
- Kiwi
- Bakłażan
- Grejpfrut
- Melon Kantalupa
- Kalafior
- Batat (słodki ziemniak)
Co planujecie wobec tego na najbliższy posiłek? Może pastę z awokado lub zupę z kukurydzy?
Źródło: www.ewg.org
#pestycydywzywnosci #najmniejzanieczyszczonewarzywaiowoce #czysteowoce #czystewarzywa #pestycydywowocach #pestycydywwarzywach