Marmite – czy znasz ten smak?

Hasło przewodnie marki Marmite to „You either love it or hate it”
Faktycznie smak Marmite  możesz lubić lub nienawidzić.

Zacznę od pełnej nazwy produktu i jego składu.
Marmite to ekstrakt drożdżowy wzbogacony w witaminy z grupy B.
Skład: ekstrakt drożdżowy (zawiera jęczmień), sól, koncentrat soku warzywnego, witaminy (tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B12 i kwas foliowy, naturalne aromaty (zawiera seler).
Krótko opisałabym ten produkt jako wegetariańska wersja kostki rosołowej lub vegety.
Marmite to brązowa pasta przypominająca konsystencją płynną melasę lub gęsty ocet balsamiczny o mięsno-grzybowym smaku charakterystycznym dla smaku umami, lekko słona i kwaskowata.
Histora Marmite!
Justus von Liebig w XIX wieku wpadł na pomysł wykorzystania drożdży piwowarskich, które powstają jako produkt uboczny przy produkcji piwa. Postanowił je zagęścić, zapakować w słoik i stosować do jedzenia.
W 1990 roku Marmite było już sprzedawane jako ekstrakt spożywczy przez Marmite Limited. Od tamtej pory skład produktu się nie zmienił, natomiast właścicielem jest teraz Unilever.
Marmite to francuski termin oznaczający gliniany lub metalowy garnek z przykrywką do gotowania.
Początkowo brytyjski Marmite był dostarczony w glinianych naczyniach, ale od 1920 jest sprzedawane w szklanych słoikach. Niedawno wprowadzono także Marmite w plastikowych tubkach ułatwiające jego dozowanie.
Marmite jest bogatym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego i dawniej był stosowany w celach leczniczych.
 
Z czym to się je!
Anglicy przygotowują z Marmite np śniadaniowe tosty. Smarują je Marmite i przekładają chedarem. Przygotowują też z nim pieczone ziemniaczki, mięsiwo i sosy.
Jak nazwa produktu wskazuje ekstrakt to ekstrakt, więc jest on w skoncentrowanej postaci i dlatego smak jest dość intensywny, więc nie polecam do bezpośredniego spożycia, choć pewnie takich użytkowników w Anglii też był znalazła.
Polecam natomiast do stosowania jako dodatek do wzmacniania smaku zup, sosów, dań z grzybów, makaronów. Przepis z zastosowaniem Marmite podam w kolejnym wpisie.
Uważam jest to dobra alternatywa dla wegetarian i powszechne używanej w Polsce niezdrowej kostki rosołowej.
Jeśli jeszcze nie próbowałeś tego produktu, a jesteś poszukiwaczem smaków to spróbuj Marmite „You either love it or hate it”
W kolejnym wpisie przepis na proste i zaskakująco smaczne danie z Marmite.
Źródło: http://www.marmite.co.uk/
#marmite #vegetarianskavegeta #vegetarianskakostarosolowa #drozdzepiwowarskie #ekstraktdrozdzowy

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.