Czysta 15. Warzywa i owoce najmniej zanieczyszczone pestycydami

W poprzednim wpisie podałam wykaz warzyw i owoców najbardziej zanieczyszczonych pestycydami wg badań EWG. Mam nadzieje, że Was za bardzo nie wystraszyłam tymi wynikami, tylko zwiększyłam Waszą świadomość konsumencką. 
Tym razem podam bardziej optymistyczne informacje, mianowicie listę produktów, które według badań EWG (Environmental Working Group) zawierają najniższe stężenie pestycydów.

Listę otwiera awokado, a zamykają bataty.
Czysta 15. Warzywa i owoce najmniej zanieczyszczone pestycydami:
  1. Awokado
  2. Kolby kukurydzy
  3. Ananas
  4. Kapusta
  5. Mrożony zielony groszek 
  6. Cebula
  7. Szparagi zielone
  8. Mango
  9. Papaja
  10. Kiwi
  11. Bakłażan
  12. Grejpfrut
  13. Melon Kantalupa
  14. Kalafior
  15. Batat (słodki ziemniak)
Co planujecie wobec tego na najbliższy posiłek? Może pastę z awokado lub zupę z kukurydzy?

Źródło: www.ewg.org
#pestycydywzywnosci #najmniejzanieczyszczonewarzywaiowoce #czysteowoce #czystewarzywa #pestycydywowocach #pestycydywwarzywach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.