Domowy cukier waniliowy

Czy cukier waniliowy, który macie w szafce kuchennej na pewno jest cukrem waniliowym? Obawiam się, że jest to raczej cukier wanilinowy, a nie waniliowy. Co oznacza, że zamiast naturalnego aromatu wanilii, dodany jest aromat syntetyczny lub identyczny z naturalnym. A jak zobaczycie poniżej to w składzie mogą obok cukru i aromatu znaleźć się też inne składniki.
Dlatego zachęcam Was do przygotowania cukru waniliowego domowym sposobem, to takie proste, a efekt poczujecie już po jednym dniu. Do świąt zostało już nie dużo czasu, ale jeśli przygotujecie cukier już teraz to aromat wanilii z cukru waniliowego w Waszych wypiekach na pewno będzie wyczuwalny.

Dlaczego cukrowi wanilinowemu z torebki mówimy nie?
W handlu detalicznym pod nazwą cukier wanilinowy kryje się wanilina i etylowanilina, czyli inaczej drobnokrystaliczny cukier z domieszką> 1,6% waniliny lub >0,46% etylowaniliny.
Wanilina – to aromat identyczny z naturalnym, C8H8O3. Nazwa chemiczna to aldehyd 3-metoksy-4-hydroksybenzoesowy, który otrzymywany jest syntetycznie z eugenolu, przez bezpośrednią oksydację lub z izoeugenolu.
Wanilinę stosuje się w wyrobach cukierniczych, napojach alkoholowych, lodach, przetworach zbożowych, odżywkach dla dzieci, dżemach i galaretkach owocowych, czekoladzie, kakao, napojach kawowych i mlecznych.
Etylowanilina – to aromat syntetyczny, C9H10O3. Nazwa chemiczna to aldehyd 3-etoksy-4-hydroksybenzoesowy, który otrzymywany jest syntetycznie na bazie eugenolu i izoeugenolu.
Etylowanilina stosowana jest w produkcji pieczywa, wyrobów cukierniczych, gum do żucia, lodów, konfitur, kakao, czekolady, likierów.
Jeśli więc mamy możliwość wyboru produktu naturalnego i syntetycznego to wybór powinien być oczywisty.

 

Poniżej przedstawiam Wam parę produktów rynkowych, wraz z ich składem.
 
Cukier wanilinowy Gellwe
Skład: cukier, aromaty: etylowanilina i wanilina, błonnik roślinny (z pszenicy). Produkt może zawierać śladowe ilości soi, mleka, orzechów laskowych i włoskich.
Cukier wanilinowy Castello
Skład: cukier, aromaty wanilina. Produkt może zawierać śladowe ilości pszenicy, soi, mleka, orzechów laskowych i włoskich.
Cukier wanilinowy Dr. Oetker
Skład: cukier, aromaty: etylowanilina.
Cukier wanilinowy Premium Dr. Oetker
Skład: cukier, wanilina, aromat naturalny.
A teraz przepis na domowy cukier waniliowy. Jest to bardzo prosty sposób w jaki samemu możemy przygotować cukier waniliowy. Zobaczycie, że do cukru z torebek już nie wrócicie.
 
Domowy cukier waniliowy
Trudność: łatwe
Ilość: 200 g
Przygotowanie: 5 min 
Produkt bezglutenowy
Składniki
  • 1 laska wanilii
  • 200 g drobnego cukru lub cukru pudru
Instrukcja
  1. Do szklanego pojemnika wsypujemy cukier.
  2. Laskę wanilii nacinamy na całej długości i nożem oczyszczamy z pestek.
  3. Pestki i pokrojoną na 3 centymetrowe kawałki laskę wanilii mieszamy z cukrem.
  4. Szklane naczynie z cukrem i wanilią szczelnie zamykamy i co parę dni mieszamy. Najlepszy efekt otrzymuje się po min. jednym tygodniu, ale już po jednym dniu poczujecie intensywny aromat wanilii.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.