Domowe masło orzechowe chrupiące

Peanut butter czyli masło orzechowe to kultowy produkt w Stanach. Amerykanie używają go niemal do wszystkiego, począwszy od tostów śniadaniowych, kończąc na daniach gotowych lub deserach.
Robiłam już wcześniej masła orzechowe, ale po spróbowaniu tamtejszego „peanut butter crunchy” stwierdziłam, że to jest ten smak, który będę chciała odtworzyć.

I tak się stało. Przygotowałam dla Was przepis na domowe masło orzechowe z chrupiącymi kawałkami orzeszków, które zdecydowanie poprawiają atrakcyjność sensoryczną i doznania smakowe standardowego oblepiającego całą buzię masła orzechowego. Sami je przygotujcie i poczujcie różnicę.
Domowe masło orzechowe chrupiące
Trudność: łatwe
Ilość: około 300 g
Przygotowanie: około 5 min 
Produkt bezglutenowy
 
Składniki
  • 300 g prażonych orzechów ziemnych (bez soli)
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki syropu z daktyli (można dodać więcej jeśli lubicie bardzo słodkie)

 

Instrukcja
  1. Odważyć 20 g orzechów i pokroić lub zmielić je na drobne kawałeczki, Pamięta by nie zmielić ich na proszek, bo nie będą wyczuwalne w gotowym maśle. Przesypać do oddzielnej miski.
  2. Do blendera lub urządzenia z ostrymi nożami wsypujemy pozostałe 280 g orzechów i miksujemy je na jednolitą pastę.
  3. Następnie dodajemy olej i syrop z daktyli i jeszcze raz dokładnie całą masę mieszamy.
  4. Na koniec dodajemy drobno pokrojone na wstępie orzeszki i delikatnie mieszamy, aby rozprowadzić je po całej masie orzechowej.W ten sposób uzyskamy delikatne i rozpływające się ustach masło orzechowe z wyczuwalnymi, chrupiącymi kawałkami orzechów.

 

Instrukcja na Thermomix
  1. Odważyć 20 g orzechów i zmielić je na drobne kawałeczki 5 s/ obr poz 6., Pamięta by nie zmielić ich na proszek, bo nie będą wyczuwalne w gotowym maśle. Przesypać do oddzielnej miski.
  2. Do naczynia miksującego wsypujemy pozostałe 280 g orzechów i miksujemy je na jednolitą pastę 35 s/obr poz 10.
  3. Następnie dodajemy olej i syrop z daktyli i jeszcze raz dokładnie całą masę mieszamy 10 s/ obr poz 7 .
  4. Na koniec dodajemy drobno pokrojone na wstępie orzeszki i delikatnie mieszamy 5 s/ obr poz 1, aby rozprowadzić je po całej masie orzechowej.W ten sposób uzyskamy delikatne i rozpływające się ustach masło orzechowe z wyczuwalnymi, chrupiącymi kawałkami orzechów.
#masloorzechowe #domowemasloorzechowe #masloorzechowecrunchy #peanutbutter

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.