Omlet ze szparagami

Sezon na szparagi już się zaczął, więc używam ich w różnych potrawach. Tym razem zainspirowana hiszpańską tortillą z ziemniakami, przygotowałam wersję ze szparagami.

Omlet ze szparagami
Składniki
  • 500 g szparagów zielonych
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 jajek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej rzepakowy lub oliwa do smażenia
Instrukcja
  1. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy wyciśnięty czosnek i dalej podsmażamy.
  2. Szparagi obieramy lub odcinamy tylko zwłókniałe końcówki. Kroimy na 4 cm kawałki i dodajemy do cebuli. Dusimy do momentu kiedy lekko zmiękną ok. 5 min.
  3. Następnie wlewamy lekko wymieszane jajka z przyprawami.
  4. Przykrywamy aby się jajko lekko zcieło ok 10 min.
  5. Przykrywamy dużym talerzem i obracamy patelnię aby omlet wylądował na talerzu, następnie zsuwamy delikatnie z talerza na patelnię by przypiec drugą warstwę omletu ok 4 min.
  6. Przekładamy na talerz i delektujemy się ?

#omlet #szparagi #bezglutenu #wegetariańskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.