Sezon na szparagi już się zaczął, więc używam ich w różnych potrawach. Tym razem zainspirowana hiszpańską tortillą z ziemniakami, przygotowałam wersję ze szparagami.
Omlet ze szparagami
Składniki
- 500 g szparagów zielonych
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 jajek
- Sól i pieprz do smaku
- Olej rzepakowy lub oliwa do smażenia
Instrukcja
- Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy wyciśnięty czosnek i dalej podsmażamy.
- Szparagi obieramy lub odcinamy tylko zwłókniałe końcówki. Kroimy na 4 cm kawałki i dodajemy do cebuli. Dusimy do momentu kiedy lekko zmiękną ok. 5 min.
- Następnie wlewamy lekko wymieszane jajka z przyprawami.
- Przykrywamy aby się jajko lekko zcieło ok 10 min.
- Przykrywamy dużym talerzem i obracamy patelnię aby omlet wylądował na talerzu, następnie zsuwamy delikatnie z talerza na patelnię by przypiec drugą warstwę omletu ok 4 min.
- Przekładamy na talerz i delektujemy się ?
#omlet #szparagi #bezglutenu #wegetariańskie