5 ciekawych książek dla dzieci o tematyce żywieniowej prosto z USA

Chciałabym Wam polecić 5 ciekawych książek dla dzieci o tematyce żywieniowej, które zwróciły moją uwagę podczas buszowania w księgarni Barnes &Noble w USA.

1. The Omnivore’s Dilemma- The Secrets behind What You Eat. Young readers edition. 
Michael Pollan, autor bestsellerowej książki The Omnivore’s Dilemma, przygotował również jej wersję skierowaną do młodego czytelnika. Omawia jak funkcjonuje rynek  koncernów spożywczych, szczególnie tych produkujących żywność ekologiczną.  Zwraca uwagę na złe nawyki żywieniowe oraz omawia co tak na prawdę powinno pojawić się na naszych talerzach. Książka przeznaczona dla wieku 10 lat +. Fragment książki znajdziesz tutaj.
The Omnivore’s Dilemma



2. Cooking Class-57 Fun Recipes Kids Will Love to Make (and Eat!)

Cooking Class to książka kucharska skierowana dla dzieci w wieku od 6 do 12 lat. Zwróciła moją uwagę ze względu na przystępny dla dzieci i obrazkowy sposób wyjaśniania podstawowych technik gotowania oraz zawarte w niej przepisy na ciekawe i proste potrawy, np: musli, naleśniki, kanapki, koktajle, babeczki, ciastka, pizzę, sushi.
Fragment książki znajdziesz tutaj
Cooking Class

3. National Geographic Kids Cookbook: A Year-Round Fun Food Adventure 
Książka opracowana przez Master Chefa Bartona Seavera to podróż kulinarna przez wszystkie pory roku, ucząca technik kulinarnych, uprawy roślin i następnie ich przygotowywania. Książka zawierająca piękne fotografie i tajniki kuchni zachęca do zabawy w gotowanie.  Polecana jest na wiek 10+. Fragment książki znajdziesz tutaj.
National Geographic Kids Cookbook

4. Starting from Scratch: What You Should Know about Food and Cooking

Jest to książka, która spodobała mi się najbardziej. A to dlatego, że autorka Sarah Elton za pomocą prostych i uniwersalnych przykładów umie zainspirować dzieci do eksperymentowania w kuchni, do jedzenia lepszych jakościowo i zdrowszych produktów, do próbowania nowych smaków i co najważniejsze, w bardzo przystępny sposób wyjaśnia, co tak naprawdę loduję na dziecięcym talerzu. Polecana jest na wiek 10+. Szczegóły dotyczące książki znajdziesz tutaj.
Starting from Scratch

5. Exploring Kitchen Science:30+ Delicious Discoveries
Bardzo fajna książka dzięki, której możesz zamienić swoją kuchnię w laboratorium i używać różnych produktów spożywczych do przygotowania razem z dzieckiem wystrzałowych eksperymentów. Książka z cyklu nauka przez zabawę. Polecana jest na wiek 10+. Szczegóły dotyczące książki znajdziesz tutaj.
Exploring Kitchen Science
Miłej lektury  dla rodziców i dzieci:)
#5ciekawychksiążek #ksiazkidladzieci  #ksiazkizUSA #ksiazkidladzieciotematyceżywieniowej 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.