Domowy kisiel marchwiowo-jabłkowy

Podaję przepis na Kisiel marchwiowo-jabłkowy. Jest to dobry pomysł na wartościowy posiłek warzywno-owocowy dla twojego niemowlaka lub starszego dziecka. Testowałam go również na dorosłych, też im smakowało 🙂
Ja zrobiłam ten kisiel z wcześniej przygotowanego przeze mnie soku.
                          Kisiel marchwiowo-jabłkowy

Produkt bezglutenowy



Składniki

Składniki do soku:

  • 2 jabłka
  • 3 marchewki
  • 5 winogron

Składniki do kisielu:

  • 200 ml soku
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Instrukcja

Przygotowanie soku:

  1. Z jabłek usunąć jedynie gniazda nasienne, marchew obrać.
  2. Jabłka, marchew i winogrona umyć.
  3. Wycisnąć z nich sok. Ja używam do tego wyciskarki lecz może byc też sokowirówka.
Przygotowanie kisielu:
  1. Sok podzielić na dwie porcje po 100 ml, jedną zagotowujemy, a w drugiej rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną.
  2. Do gotującego się soku wlewamy sok wymieszany z mąką i energicznie mieszamy do uzyskania konsystencji kisielu.
Uwagi:
Sok marchwiowo-jabłkowy jest sokiem przecierowym, więc jest on sam z siebie dość gęsty, zamiast niego można użyć soku jabłkowego przecierowego lub skorzystać z gotowych soków przecierowych, ale ja zachęcam jednak do samodzielnego przygotowania soku. Jest to też świetny pomysł na przemycenie dziecku warzyw np. w postaci marchewki.
Smacznego!

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.