Żywność łagodząca ból


Czy to możliwe aby zamiast tabletki uśmierzającej ból zastosować żywność? Tak, jest to możliwe. Poniżej podaję przykłady 6 produktów żywnościowych wraz z ich właściwościami.

  • Czereśnie 


Ekstrakt z czereśni jest dziesięć razy skuteczniejszy niż aspiryna w łagodzeniu stanów zapalnych. Wystarczy 2 łyżki skoncentrowanego soku dziennie, a efekty będą widoczne. Równie skuteczne jest zjedzenie słodkich czereśni. 

  • Imbir

Łagodzi ból, szczególnie ból mięśni.

  • Ziarna lnu czyli siemię lniane oraz olej lniany 

Zawierają skutecznie działające kwasy tłuszczowe Omega-3. Nie powinno się gotować oleju lnianego, bo może spowodować efekt odwrotny mianowicie podrażnić nasz organizm i spowodować wystąpienie bólu.

  • Seler i jego nasiona 

Zawierają około 20 związków o silnym działaniu przeciwzapalnym, m.in. apigeninę.  

  • Kurkuma 

Łagodzi ból według podobnego mechanizmu jak tabletki przeciwbólowe.

  • Orzechy włoskie i olej z orzechów 

Zawierają kwasy tłuszczowe Omega-3, które łagodzą ból i stany zapalne w organizmie.

Rys.1. Żywność łagodząca ból, źródło: www.superherbalfoods.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.