Mus z suszonych śliwek i daktyli

Przygotowałam przepis na mus z suszonych śliwek i daktyli. Ma bardzo wyrazisty i lekko słodkawy smak i jest dość mocno skoncentrowany. Już jedna łyżeczka nada Twoim potrawom wyrazistego smaku. Jest to mus bez dodatku cukru o uniwersalnym zastosowaniu.

  1. Możesz użyć go jako dodatek do jogurtu naturalnego zamiast kupować jogurt smakowy.
  2. Użyć go jako słodzik.
  3. Użyć jako dodatek do twarogu zamiast słodzonego dżemu.
  4. Użyć jako nadzienie do naleśników, placuszków, omletów.
  5. Użyć jako dodatek do owsianki.
  6. Użyć jako dodatek do kaszki.
  7. Użyć go do przygotowania smacznych kanapek.
  8. itd 🙂
Mus z suszonych śliwek i daktyli
Trudność: łatwe
Ilość: ok. 300 ml
Przygotowanie: 7-10 min
Produkt bezglutenowy

Składniki

  • 1 szklanka suszonych śliwek
  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 200 ml wody

Instrukcja

  1. Daktyle wypestkować i wraz ze śliwkami zalać wrzątkiem.
  2. Po chwili odlać wodę, a owoce umieścić w garnku i lekko rozdrobnić je blenderem.
  3. Następnie dodać wodę i gotować ok. 10 min.
  4.  Po tym czasie owoce zmiksować do konsystencji gęstego musu.
  5. Jeśli chcesz aby mus był bardziej płynny, to wystarczy podczas gotowania dodać więcej wody.
  6. Po wystygnięciu mus przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce.

Instrukcja na Thermomix

  1. Daktyle wypestkować i wraz ze śliwkami zalać wrzątkiem.
  2. Po chwili odlać wodę, a owoce umieścić w naczyniu i zmiksować czas 5 s/ obr poz 5.
  3. Dodać wodę i gotować czas 7 min/ temp 90’C/ obr poz 2.
  4. Następnie zmiksować do konsystencji musu czas 20 s/ obr poz 6.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis to  zapraszam na facebooka, gdzie na bieżąco informuję o nowych wpisach lub podziel się nim ze znajomymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.