Przygotowałam przepis na mus z suszonych śliwek i daktyli. Ma bardzo wyrazisty i lekko słodkawy smak i jest dość mocno skoncentrowany. Już jedna łyżeczka nada Twoim potrawom wyrazistego smaku. Jest to mus bez dodatku cukru o uniwersalnym zastosowaniu.
- Możesz użyć go jako dodatek do jogurtu naturalnego zamiast kupować jogurt smakowy.
- Użyć go jako słodzik.
- Użyć jako dodatek do twarogu zamiast słodzonego dżemu.
- Użyć jako nadzienie do naleśników, placuszków, omletów.
- Użyć jako dodatek do owsianki.
- Użyć jako dodatek do kaszki.
- Użyć go do przygotowania smacznych kanapek.
- itd 🙂
Mus z suszonych śliwek i daktyli
Trudność: łatwe
Ilość: ok. 300 ml
Przygotowanie: 7-10 min
Produkt bezglutenowy
Składniki
- 1 szklanka suszonych śliwek
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 200 ml wody
Instrukcja
- Daktyle wypestkować i wraz ze śliwkami zalać wrzątkiem.
- Po chwili odlać wodę, a owoce umieścić w garnku i lekko rozdrobnić je blenderem.
- Następnie dodać wodę i gotować ok. 10 min.
- Po tym czasie owoce zmiksować do konsystencji gęstego musu.
- Jeśli chcesz aby mus był bardziej płynny, to wystarczy podczas gotowania dodać więcej wody.
- Po wystygnięciu mus przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce.
Instrukcja na Thermomix
- Daktyle wypestkować i wraz ze śliwkami zalać wrzątkiem.
- Po chwili odlać wodę, a owoce umieścić w naczyniu i zmiksować czas 5 s/ obr poz 5.
- Dodać wodę i gotować czas 7 min/ temp 90’C/ obr poz 2.
- Następnie zmiksować do konsystencji musu czas 20 s/ obr poz 6.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis to zapraszam na facebooka, gdzie na bieżąco informuję o nowych wpisach lub podziel się nim ze znajomymi.