Pesto z zielonej pietruszki i pestek słonecznika

Pesto z zielonej pietruszki i pestek słonecznika czyli pesto po polsku.

Muszę Wam powiedzieć, że mocno nie odbiega w smaku od Pesto alla Genovese. Ma przepiękny kolor i aromat oraz jest z polskich produktów (z wyjątkiem cytryny :)). Ja jako jeden ze składników użyłam sera koziego (podpuszczkowego dojrzewającego), ale może to być też ser żółty z mleka krowiego (poduszkowy dojrzewający), najlepiej twardy.
Pesto najczęściej podaję z makaronem i suszonymi pomidorami lub przygotowuję z niego grzanki. Smaruję je pesto, następnie posypuję twardym serem, np. parmezanem i liśćmi rukoli. Pychotka:)
Pesto z zielonej pietruszki i pestek słonecznika
 
Trudność: łatwe
Ilość: ok. 5 porcji
Przygotowanie: ok. 5 min 
Produkt bezglutenowy
Składniki
  • 120 g sera koziego lub krowiego
  • 110 g pestek słonecznika
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 2 pęczki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • sok z 1/2 cytryny
Instrukcja
  1. Wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym i blendujemy na dużych obrotach na pastę. Gotowe.
  2. Jeśli chcesz aby pesto było bardziej płynne to możesz dodać więcej soku z cytryny lub oleju.
  3. Pastę pesto możesz przechowywać w lodówce w szczelnym słoiku. Pamiętaj tylko aby wierzch pesto zalać olejem, to wydłuży jego trwałość.

 

Instrukcja na Thermomix
  1. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i mieszamy 8 s/obr poz.8.
  2. Zbieramy pastę ze ścianek naczynia i mieszamy jeszcze raz 6 s/obr poz. 6. Gotowe.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się ten przepis to podziel się nim ze znajomymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.