Domowy chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie przygotowuję minimum raz na tydzień. Chleb ten utrzymuje świeżość do tygodnia. Ma wspaniały smak i długo pozostaje wilgotny.

Przepis dostałam od koleżanki Moniki, której jestem za niego bardzo wdzięczna, został on przeze mnie lekko zmodyfikowany i po modyfikacjach traktuje go jako przepis bazowy. Co jakiś czas w zależności od zachcianek moich lub rodziny, przygotowuję ten chleb z dodatkiem np. suszonych pomidorów lub wersję na słodko ze śliwkami suszonymi lub z orzechami.

Serdecznie zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu i przerzucenia się z pieczenia chlebów na drożdżach, na bardziej wartościowe odżywczo chleby na zakwasie.
Domowy chleb na zakwasie
Trudność: łatwe
Ilość: 1 chleb
Przygotowanie: 5 min (odstawienie do wyrośnięcia na 12 h)
Składniki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki zakwasu
  • 1/2 szklanki otrąb pszennych
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1 szklanka letniej wody z rozpuszczoną łyżką miodu
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka kminku
Instrukcja
  1. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać.
  2. Odłożyć 3/4 szklanki surowego ciasta na zakwas. Zakwas ten przełożyć do słoika, tak aby pozostało w nim 1/3 wolnego miejsca.
  3. Zakwas przechowywać w zakręconym słoiku w lodówce minimum 4 dni lecz nie dłużej niż 10 dni. W ciągu tych 10 dni najlepiej przygotować z niego kolejny chlebek.
  4. Podłużną foremkę wyłożyć pergaminem i włożyć do niej ciasto do 2/3 wysokości.
  5. Przykryć szczelnie folią spożywczą lub umieścić w spożywczym worku foliowym.
  6. Tak przygotowane ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na 12 h.
  7. Po tym czasie piec chlebek 1h i 20 min w temp. 180’C.
  8. Na 10 minut przed końcem pieczenia można wierz chleba posmarować wodą lub oliwą.
  9. Po wyjęciu z pieca chleb pozostawić do wystygnięcia.
Instrukcja na Thermomix
  1. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym i dokładnie wymieszać 2 min/obr. poz. Interwał.
  2. Odłożyć 3/4 szklanki surowego ciasta na zakwas. Zakwas ten przełożyć do słoika, tak aby pozostało w nim 1/3 wolnego miejsca.
  3. Zakwas przechowywać w zakręconym słoiku w lodówce minimum 4 dni lecz nie dłużej niż 10 dni. W ciągu tych 10 dni najlepiej przygotować z niego kolejny chlebek.
  4. Podłużną foremkę wyłożyć pergaminem i włożyć do niej ciasto do 2/3 wysokości.
  5. Przykryć szczelnie folią spożywczą lub umieścić w spożywczym worku foliowym.
  6. Tak przygotowane ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na 12 h.
  7. Po tym czasie piec chlebek 1h i 20 min w temp. 180’C.
  8. Na 10 minut przed końcem pieczenia można wierz chleba posmarować wodą lub oliwą.
  9. Po wyjęciu z pieca chleb pozostawić do wystygnięcia.

Smacznego!

#chlebnazakwasie #chlebpszennozytni #chleb #domowychleb

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.