Musisz tego spróbować będąc w Hiszpanii – Churros

Churros con chocolate to jeden z deserów chociaż Hiszpanie często jedzą go na śniadanie lub traktują jako przekąskę.

Churros to takie nasze tłuste pączki, tylko że mają kształt pręta o przekroju w kształcie gwiazdki. Ciasto dozowane jest szprycą i smażone na głebokim tłuszczu, następnie serwowane posypane cukrem w towarzystwie gorącej czekolady. Mniam, tłuściutkie, słodziutkie, chrupiące istna bomba kaloryczna.

Składniki na churros:

  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Masło
  • Cukier
  • Jajka
  • Olej

No i jeśli chcemy go jeść jak rasowi Hiszpanie to churros przed zjedzeniem należy zanużyć w gorącej, gęstej czekoladzie. Ostrzegam kombinacja uzależniająca?.

Na temat ich czekolady powinnam napisać oddzielny post bo jest cudowna.

To zdjęcie zostało zrobione w Churreria (tak nazywa się miejsce, które oferuje takie smakołyki) przy Mercado Central w Walencji. Zjecie tam na pewno świeżutkie churrosy bo ruch mają tam ogromny.

Smakujcie!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.