Musisz tego spróbować będąc w Hiszpanii – Churros

Churros con chocolate to jeden z deserów chociaż Hiszpanie często jedzą go na śniadanie lub traktują jako przekąskę.

Churros to takie nasze tłuste pączki, tylko że mają kształt pręta o przekroju w kształcie gwiazdki. Ciasto dozowane jest szprycą i smażone na głebokim tłuszczu, następnie serwowane posypane cukrem w towarzystwie gorącej czekolady. Mniam, tłuściutkie, słodziutkie, chrupiące istna bomba kaloryczna.

Składniki na churros:

  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Masło
  • Cukier
  • Jajka
  • Olej

No i jeśli chcemy go jeść jak rasowi Hiszpanie to churros przed zjedzeniem należy zanużyć w gorącej, gęstej czekoladzie. Ostrzegam kombinacja uzależniająca😀.

Na temat ich czekolady powinnam napisać oddzielny post bo jest cudowna.

To zdjęcie zostało zrobione w Churreria (tak nazywa się miejsce, które oferuje takie smakołyki) przy Mercado Central w Walencji. Zjecie tam na pewno świeżutkie churrosy bo ruch mają tam ogromny.

Smakujcie!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.