Sok pomarańczowo-marchwiowy z chia

Będąc w Katarze zauważyłam w sklepach gotowe soki w szklanych buteleczkach z nasionami chia. Ceny tych produktów też były dość interesujące 🙂 tzn wysokie. Nie mniej jednak zainspirowały mnie do przygotowania takiego soku w domu.

Poniżej podaję przykładowy przepis na sok marchwiowo-pomarańczowy, ale można wykorzystać też inne owoce lub warzywa do jego przygotowania. Podstawą jest odpowiednie przygotowanie nasion chia. Sok na zdjęciu nie wygląda może zbyt atrakcyjnie, ale smak jest warty jego przygotowania.
Sok pomarańczowo-marchwiowy z chia
Trudność: łatwe
Ilość: 500 ml
Przygotowanie: 10 min (+3 godziny na spęcznienie chia)
 
Składniki
  • 1 płaska łyżeczka nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 pomarańcze
  • 5 marchewek

 

Instrukcja
  1. Nasiona chia wymieszać w 1/2 szklanki wody. Odstawić na około 3 godziny do lodówki, aby chia spęczniała.
  2. Przygotować sok z 2 pomarańczy i 5 marchewek w sokowirówce lub wyciskarce.
  3. Gdy nasiona chia będą już gotowe (wchłoną zawartość wody) wymieszać je z przygotowanym sokiem.
  4. Gotowy sok podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzony.

 

Spęczniałe nasiona Chia
Smacznego zdrowego!

#sokzchia #chia #szalwiahiszpanska #sok

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.