Szybkie ciasto z jabłkami

Przy okazji niedzieli miałam ochotę na coś słodkiego, więc długo się nie zastanawiając przygotowałam ciasto z jabłkami, bo szybko się je przygotowuje, krótko piecze, do jego przygotowania nie potrzebujesz masła lub margaryny i kolejna jego zaleta – składa się głównie z jabłek, ciasto jest tylko dodatkiem. Czy już nabraliście ochoty na kawałek ? 🙂
Zachęcam do przygotowania bo jest to ciasto z rodzaju smacznych, łatwych i przyjemnych 🙂 i do tego mniej kalorycznych od tradycyjnej szarlotki.
Szybkie ciasto z jabłkami
 
Trudność: łatwe
Ilość: 12 porcji
Przygotowanie: 7 min + 30 min pieczenia
Składniki
  • 1 kg jabłek*
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów**)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie rodzynki lub suszona żurawina jako dodatek do jabłek
* najlepsze będą jabłka twarde, które nie rozpłyną się jak np. antonówka
** w proszkach do pieczenia, które kupuję zamiast difosforanu disodowego dodawany jest kamień winny, który jest składnikiem organicznym w porównaniu do syntetycznego difosforanu
 
Instrukcja
  1. Piekarnik nastawić na 180°C.
  2. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, a następnie na plastry.
  3. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem by nie przywierało ciasto (ja używam silikonowej, bo ciasto od niej ładniej odchodzi). W tortownicy ułożyć plastry jabłek i posypać je cynamonem. Można dodać też rodzynki lub żurawinę. Ja tym razem zrobiłam z samymi jabłkami i cynamonem.
  4. W robocie przygotować ciasto. Wymieszać jajka z cukrem, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej mieszać do uzyskania jednolitej masy.
  5. Masę wylać na jabłka. Nie jest jej dużo, więc tylko co przykryje jabłka. Staraj się przemieszać ciasto z jabłkami, tak aby oblepiło ono cząstki jabłek.
  6. Piec ok. 30 minut w 180°C. Najlepiej dać ciastu chwilę ostygnąć zanim je spróbujemy.
Smacznego!

 

ZapiszZapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.