Szybkie ciasto z jabłkami

Przy okazji niedzieli miałam ochotę na coś słodkiego, więc długo się nie zastanawiając przygotowałam ciasto z jabłkami, bo szybko się je przygotowuje, krótko piecze, do jego przygotowania nie potrzebujesz masła lub margaryny i kolejna jego zaleta – składa się głównie z jabłek, ciasto jest tylko dodatkiem. Czy już nabraliście ochoty na kawałek ? 🙂
Zachęcam do przygotowania bo jest to ciasto z rodzaju smacznych, łatwych i przyjemnych 🙂 i do tego mniej kalorycznych od tradycyjnej szarlotki.
Szybkie ciasto z jabłkami
 
Trudność: łatwe
Ilość: 12 porcji
Przygotowanie: 7 min + 30 min pieczenia
Składniki
  • 1 kg jabłek*
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów**)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie rodzynki lub suszona żurawina jako dodatek do jabłek
* najlepsze będą jabłka twarde, które nie rozpłyną się jak np. antonówka
** w proszkach do pieczenia, które kupuję zamiast difosforanu disodowego dodawany jest kamień winny, który jest składnikiem organicznym w porównaniu do syntetycznego difosforanu
 
Instrukcja
  1. Piekarnik nastawić na 180°C.
  2. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, a następnie na plastry.
  3. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem by nie przywierało ciasto (ja używam silikonowej, bo ciasto od niej ładniej odchodzi). W tortownicy ułożyć plastry jabłek i posypać je cynamonem. Można dodać też rodzynki lub żurawinę. Ja tym razem zrobiłam z samymi jabłkami i cynamonem.
  4. W robocie przygotować ciasto. Wymieszać jajka z cukrem, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej mieszać do uzyskania jednolitej masy.
  5. Masę wylać na jabłka. Nie jest jej dużo, więc tylko co przykryje jabłka. Staraj się przemieszać ciasto z jabłkami, tak aby oblepiło ono cząstki jabłek.
  6. Piec ok. 30 minut w 180°C. Najlepiej dać ciastu chwilę ostygnąć zanim je spróbujemy.
Smacznego!

 

ZapiszZapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.