Już za parę tygodni Święta Bożego Narodzenia, co oznacza że czas najwyższy na przygotowanie prawdziwego ciasta na pierniki. Ciasta, które powinno dojrzewać minimum 4 tygodnie, a najlepiej jeśli jest to 6 tygodni.
Przetestowanych mam już kilka przepisów na pierniki, ale to jest przepis do którego wraz z rodziną wracamy co roku z wielką przyjemnością. Przepis ten znalazła moja siostra na stronie book me a cookie i jest godny polecenia.
Domowe pierniki 6-tygodniowe
Trudność: łatwe
Ilość: około 60 pierników
Przygotowanie: 25 min
Składniki
- 0,5 kg prawdziwego miodu
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 2 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów lub innych)
- 3/4 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki żurawiny
- 1/2 szklanki suszonych śliwek
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżka mielonych goździków
- 1 łyżka kardamonu
- 1 łyżka gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki imbiru
- 1 płaska łyżeczka pieprzu białego lub pół łyżeczki czarnego
- 1,2 kg mąki (żytniej lub pszennej)
- 2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka
- 3 jajka
Instrukcja
- Do rondelka wsyp cukier, dodaj miód i masło. Roztop na małym ogniu, powoli mieszając do uzyskania jednolitej masy.
- Następnie dodaj wszystkie bakalie, przyprawy i kakao. Dokładnie wymieszaj, wyłącz ogień i odstaw rondel w chłodniejsze miejsce.
- W dużej misce wymieszaj połowę mąki z solą i sodą, dodaj jajka i mleko, a także schłodzoną zawartość rondelka i dokładnie wymieszaj.
- Na koniec dosyp pozostałą połowę mąki i wymieszaj tak aby wszystkie składniki się ładnie ze sobą połączyły.
- Miskę przykryj ściereczką i odłóż w chłodne miejsce (np. lodówka, piwnica) na minimum 4 tygodnie, lecz najlepiej jeśli ciasto dojrzewa 6 tygodni.
Ciasto na pierniki |
- Po 6 tygodniach rozpoczynamy przygotowywanie pierniczków.
- Ciasto wyjmij z miski i rozwałkuj (w razie potrzeby podsyp lekko mąką).
- Z ciasta wykrawaj foremkami kształty jakie Ci się tylko wymażą.
- Przed pieczeniem można posmarować pierniczki roztrzepanym jajkiem, ale nie trzeba.
- Pierniki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C przez ok. 8 minut, do momentu aż się zarumienią. Dzięki przepięknemu zapachowi piekących się pierników na pewno poczujecie atmosferę Świąt Bożego Narodzenia.
Zachęcam do szybkiego gromadzenia składników i wyrabiania ciasta 🙂
1 Comment