Domowe pierniki 6-tygodniowe

 Już za parę tygodni Święta Bożego Narodzenia, co oznacza że czas najwyższy na przygotowanie prawdziwego ciasta na pierniki. Ciasta, które powinno dojrzewać minimum 4 tygodnie, a najlepiej jeśli jest to 6 tygodni.

Przetestowanych mam już kilka przepisów na pierniki, ale to jest przepis do którego wraz z rodziną wracamy co roku z wielką przyjemnością. Przepis ten znalazła moja siostra na stronie book me a cookie i jest godny polecenia.
Domowe pierniki 6-tygodniowe
Trudność: łatwe
Ilość: około 60 pierników
Przygotowanie: 25 min 
Składniki
  • 0,5 kg prawdziwego miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów lub innych)
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki żurawiny
  • 1/2 szklanki suszonych śliwek
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka mielonych goździków
  • 1 łyżka kardamonu
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu białego lub pół łyżeczki czarnego
  • 1,2 kg mąki (żytniej lub pszennej)
  • 2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka

 

Instrukcja
  1. Do rondelka wsyp cukier, dodaj miód i masło. Roztop na małym ogniu, powoli mieszając do uzyskania jednolitej masy.
  2. Następnie dodaj wszystkie bakalie, przyprawy i kakao. Dokładnie wymieszaj, wyłącz ogień i odstaw rondel w chłodniejsze miejsce.
  3. W dużej misce wymieszaj połowę mąki z solą i sodą, dodaj jajka i mleko, a także schłodzoną zawartość rondelka i dokładnie wymieszaj.
  4. Na koniec dosyp pozostałą połowę mąki i wymieszaj tak aby wszystkie składniki się ładnie ze sobą połączyły.
  5. Miskę przykryj ściereczką i odłóż w chłodne miejsce (np. lodówka, piwnica) na minimum 4 tygodnie, lecz najlepiej jeśli ciasto dojrzewa 6 tygodni.
Ciasto na pierniki
  1. Po 6 tygodniach rozpoczynamy przygotowywanie pierniczków.
  2. Ciasto wyjmij z miski i rozwałkuj (w razie potrzeby podsyp lekko mąką).
  3. Z ciasta wykrawaj foremkami kształty jakie Ci się tylko wymażą.
  4. Przed pieczeniem można posmarować pierniczki roztrzepanym jajkiem, ale nie trzeba.
  5. Pierniki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C przez ok. 8 minut, do momentu aż się zarumienią. Dzięki przepięknemu zapachowi piekących się pierników na pewno poczujecie atmosferę Świąt Bożego Narodzenia.
Zachęcam do szybkiego gromadzenia składników i wyrabiania ciasta 🙂

ZapiszZapisz

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.