Program Terra Madre Slow Food Festival 12-13 grudnia Kraków

Znamy już szczegółowy program grudniowego festiwalu Terra Madre Slow Food Festival, który odbędzie się 12-13 grudnia w godzinach 10.00–18.00 w budynku ICE Kraków Congress Centre. Oj będzie się działo, zobaczcie szczegóły programu.

1.    Pokazy kulinarne

Sobota
Ciacha, ciasta i ciasteczka – propozycje na Boże Narodzenie – godzina 12.00
Witek Iwański i jego gość
Wędrówka tropem troci wędrownej – godzina 13.30
Jacek Krakowiak i Krzysztof Żurek
Północ – Południe odcinek (Dorsz versus Polska Czerwona) – godzina 15.00
Rafał Niewiarowski i Adam Chrząstowski
Śledź, pstrąg i karp na Wigilię – godzina 16.30
Janusz Fic, Marian Frankowski, Dawid Łagowski
Niedziela
Desery z polskich odmian jabłek i śliw – godzina 10.30
Konrad Korszla i Jarek Pająkowski
Północ – Południe odcinek 2 (Śledź versus Polska Owca Górska) – godzina 12.00
Marcin Sołtys i Mariusz Siwak
Polski kawior i polska wódka ziemniaczana – godzina 13.30
Dominik Narloch i Agata Łakomiak (Antonius Caviar)
Wigilia Siostry Anastazji – godzina 16.00
Siostra Anastazja

2.    Laboratoria smaku
Zrób to sam! – Sobota
Domowe wędliny – godzina 11:00
Maciej Zasławski i Tomasz Berezowski
Pieczenie chleba – godzina 12:30
Piotrek Chruścicki (domowy piekarz), Adam Piskorek (zawodowy piekarz), Jacek Piwowarski (młynarz)
Domowy wyrób nalewek – godzina 14:00
Hieronim Błażejak
Wszystkie kuchnie polskie – Niedziela
Kuchnia tatarska – godzina 11:00
Dżenneta Bogdanowicz
Azja w Polsce – godzina 12:30
Marcin R. Szulżycki, Bitos Hoang, Mateusz Suchecki
Kuchnia żydowska – godzina 14:00
3.    Wina dajcie

SOBOTA
Sala A
Czar Egeru – 11.00–12.30
Nowe oblicze win egerskich z winnic Nimroda Kovacs’a  oraz Attili Petrény
Sala B
Klasyka Sangiovese czy też nowoczesny styl Bolgheri – 12.00–13.30
Winnica Selvapiana w Chianti Rufina versus winnica Fornacelle z Bolgheri
Sala A
Dzikie wina z kwewri – 13.00–14.30
Tradycyjne winiarstwo z Gruzji i Armenii – Paweł Woźniak
Sala B
Winne Morawy – 14.00–15.30
Prekursorzy jakościowego winiarstwa w Czechach – Robert Makłowicz, Wojciech Lutomski
Sala A
Wielki Tokaj w wydaniu płci pięknej – 15.00–16.30
Sarolta Bardos z winnicy Tokaj Nobilis oraz Marta Willebaumkauf z winnicy Pendits
Sala B
Wina Świętomarcińskie z Europy Środkowej – degustacja konkursowa – 16.00–17.30
Powrót do starej tradycji – Wojciech Bosak
NIEDZIELA
Sala A
Rumunia i Bułgaria inna niż „Sofia” – 11.00–12.30
Livia Girboiu (Rumunia) i Paweł Woźniak (Krako Slow Wines)
Sala B
Długowieczne Timorasso – 12.00–13.30
Pionowa degustacja pięciu roczników jednego z największych białych win włoskich
Sala A
Autochtoniczne szczepy Włoch – 13.00–14.30
Timorasso, Susumaniello, Perricone, Schioppettino, Minutolo
Sala B
Polski chmiel, jego różnorodność i potencjał – 14.00–15.30
Paweł Piłat  oraz Grzegorz  Tomczyk  
Sala A
Cydry Rodziny Lorków – Smykan. Najgłośniejszy cydrowy debiut roku! – 15.00–16.30
Marcin Lorek, Kuba Lorek, Zbigniew Kmieć
4.    Instalacje i strefy
Polski Stół Wigilijny – Polska wigilia kiedyś i dzisiaj – tradycje ewoluujące w czasie, różnice regionalne, zapomniane świąteczne przysmaki, wigilie chłopskie, szlacheckie, mieszczańskie i w okresie  niedoborów PRL-u. Sobota i niedziela przez cały dzień, prezentacja uzupełniona o dodatkowe warsztaty i rozmowy
Slow Wine Bar – około 200 włoskich win dostępnych w kieliszkowej degustacji i przy obecności ich producentów w specjalnej strefie na drugim piętrze. Degustacji win towarzyszyć będą specjalnie wyselekcjonowane i  dojrzewane przez Jacka Szklarka sery. Bar otwarty przez cały czas trwania festiwalu.
Strefa Dzieci – Sensoryczno-smakowy plac zabaw dla dzieci czynny będzie na parterze przez cały czas w sobotę i niedzielę
5.    Spotkania i debaty
Terra Madre Central Europe – sobota, godzina 11.00
Debata z rolnikami, przetwórcami oraz ekspertami o rolnictwie, o jego szansach oraz zagrożeniach w Europie Środkowej – prof. Czesław Nowak, Ursula Hudson, Phillip Braun, Ignat Timar, Marta Willebaumkauf, Olga Rendek
Jak je krytyk? – sobota, godzina 16:00
Spotkanie z Wojciechem Nowickim, krytykiem kulinarnym Gazety Wyborczej w Krakowie
Wina z Winnicy Turnau – niedziela, godzina 12.00
Wina z winnicy Turnauów, spotkanie i degustacja  
Wino mojego życia – I odsłona – niedziela, godzina 14.00
Znane osobowości, prezesi dużych firm i artyści przedstawiają swoje najlepsze wina
Wino mojego życia – II odsłona – niedziela, godzina 16.00
Najlepsi polscy sommelierzy prezentują swoje ulubione wina
6.    Film – muzyka – teatr – sztuka
sala teatralna 1 i 2
Wystawa, Stanisław Brach, „Miodem płynące” – sobota, godzina 12.00
Performance, „Frank Babko robi Honeymoon” – sobota, godzina 14.00
Burzliwe życie Lejzorka Rojtszwańca – spektakl teatralny w reżyserii Piotra Bikonta – sobota, godzina 16.00
Koncert „Karpaty Łączą” – Trebunie Tutki i słowacki cymbalista Miroslav Rajt 
– sobota, godzina 18.00
Slow Food Story – film dokumentalny przestawiający powstanie i rozkwit ruchu Slow Food na świecie – niedziela, godzina 13.00
Redyk Karpacki – film dokumentalny obrazujący wędrówkę w 2014 roku z owcami tradycyjnym szlakiem wołoskim przez Karpaty począwszy od Rumunii, poprzez Ukrainę, Polskę, Slowację i Czechy – niedziela, godzina 14.00
Makłowicz w (przerwie) podróży
Premierowe odcinki „Makłowicz w podróży” w Europie Środkowej plus rozmowa z Robertem Makłowiczem – niedziela, godzina 15.00
7.    Kolacje i eventy na mieście
Piątek, 11 grudnia, godzina 20.00
Hotel Stary
Jacek Krakowiak (Horyzont Hotel Aquarius, Kołobrzeg) Krzysztof Żurek (Trzy Rybki, Kraków) 
Kulinarne meandry troci wędrownej
Ed Red
Rafał Niewiarowski (Dym na Wodzie, Ustka), Adam Chrząstowski (Ed Red, Kraków) 
Północ – Południe odcinek 1 (dorsz versus Polska Czerwona)
Wierzynek
Mariusz Siwak (Park Hotel, Szczecin) i Marcin Sołtys (Wierzynek, Kraków)
Kolacja Śledziożerców
Lipowa 6F Krako Slow Wines
Wieczór polskich cydrowników  oraz najlepszych polskich pstrągów
Wierzynek na Rynku
Lufa, Seta, Galareta „PIT STOP” oraz festiwalowy punkt informacyjny
Sobota, 12 grudnia, godzina 20.00
Miodova
Piotr Kwiatosz (16 Stołów, Lublin), Przemek Kaproń (Perłowa, Lublin) i Mateusz Turaj (Miodova, Kraków) 
Kuchnia i piwo
Qualita
Sebastian Olma i Zbyszek Kmieć (Kafe Zielony Niedźwiedź, Warszawa), 
Marcin Dudek (Qualita, Kraków)
Come Back łososia wiślanego
Dwór Sieraków
Marian Frankowski (Morellino, Głęboczek), Dawid Łagowski (Destylarnia, Pałac Mierzęcin), Janusz Fic (Dwór Sieraków) 
Niezgłębione smaki ryb słodkowodnych i wina z Pałacu Mierzęcin
Biała Róża
Przemek Błaszczyk (Manana Bistro, Chorzów), Łukasz Cichy (Biała Róża, Kraków)
Jagnięcina
Tap House (Pracownia Piwa)
Najciekawsze piwa z Europy Środkowej
Lipowa 6F Krako Slow Wines
Wniarskie, czerwone Węgry i Mangalica Olgi Rendek oraz grill Pavla Portoyana
Wierzynek na Rynku
Lufa, Seta, Galareta „PIT STOP” oraz festiwalowy punkt informacyjny
Za sprawą  Terra Madre Slow Food Festival Kraków w grudniu stanie się kulinarną stolicą Europy Środkowej. Blisko 200 wystawców, ponad 30 pokazów i laboratoriów smaku, 15 kolacji tematycznych w krakowskich restauracjach z najlepszymi szefami kuchni, degustacje piwne i winiarskie oraz Slow Wine Bar, koncerty, spektakl teatralny, sensoryczny plac zabaw dla dzieci i edukacyjny, wielki stół wigilijny. To wszystko, by pokazać bioróżnorodność Terra Madre – Matki Ziemi! Nie może Cię tu zabraknąć.
Miejsce: Centrum Kongresowego ICE Kraków, ul. Marii Konopnickiej 17, Kraków 
Ceny biletów: wstęp na targi kosztuje 5 zł, dzieci do 12 roku za darmo.
Program: http://terramadre.pl/program/
Źródło: http://terramadre.pl/festiwal/
https://www.facebook.com/events/567492973398767/
Zdjęcie: http://terramadre.pl
#TerraMadreSlowFoodFestival @slowfoodfestival #slowfood #terramadre #festiwalkrakow

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.