Każdy z nas zna na pewno firmę Wasa i jej chrupkie pieczywo. Wasa jest największym producentem pieczywa chrupkiego na świecie, sprzedając swoje produkty w 40 różnych krajach, od Skandynawii do Stanów Zjednoczonych. Chlebki Wasa produkowane są od 1919 roku w piekarni Filipstad w Szwecji.
Pieczywo chrupkie jest bardzo popularnym produktem w Szwecji i prosto z tego kraju, dzięki uprzejmości mojej cioci Grażyny mam dla Was przepis na domowy chrupiący chlebek.
Domowe chrupkie pieczywo
Trudność: łatwe
Ilość: 1 blaszka
Przygotowanie: około 5 min, pieczenie ok. 1h
Produkt bezglutenowy
Składniki
- 200 g mąki kukurydzianej
- 100 g pestek słonecznika
- 50 g pestek dyni
- 50 g siemienia lnianego
- 50 g ziaren sezamu
- 50 ml oleju rzepakowego
- 250 ml gorącej wody
- opcjonalnie można dodać sól lub inne przyprawy
Instrukcja
- Wszystkie sypkie składniki dokładnie wymieszać.
- Dodać gorącą wodę i ostrożnie ujednolicić ciasto.
- Masę delikatnie i dokładnie rozetrzeć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Im cieńsza będzie warstwa tym chlebki wyjdą bardziej chrupiące i delikatniejsze.
- Surowe ciasto nacinamy w kwadraty, tak aby gotowe chlebki po upieczeniu łatwiej się oddzielały.
- Pieczemy w 150 st C przez 1-1:15h.
Smacznego!
#pieczywochrupkie #domowepieczywochrupkie #chlebkiwasa #chlebkitypuwasa