Sernik – palce lizać

Sernik według tego przepisu to obowiązkowe ciasto na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Moje koleżanki i znajome dziękują wielokrotnie za ten przepis, bo mówią że wprowadza w zachwyt wszystkich gości. Jeśli też chcesz sprawić nim przyjemność sobie i innym to zachęcam do skorzystania z tego przepisu.

Sernik jest wilgotny, kremowy, rozpuszczający się w ustach. Często stosuję różne dodatki do masy serowej, np płatki migdałów, żurawinę, skórkę pomarańczy, rodzynki, wiśnie. Sernik możesz też pokryć masą karmelową i posypać prażonymi płatkami migdałów lub orzechami włoskimi lub oblać go czekoladą. Inwencja twórcza zależy od Ciebie i Twoich upodobań.
Przepis na Sernik
 
Trudność: łatwe
Ilość: około 16 kawałków
Przygotowanie: około 10 min, pieczenie 1h
Składniki
  • 8 jajek
  • 200 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 50 g kaszy mannej
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • 1 kg twarogu
  • dodatki do masy serowej według upodobań rodzynki, migdały, itp

Instrukcja
  1. Białka ubijamy ze szczyptą soli i odstawiamy.
  2. Ucieramy żółtka z cukrem i masłem.
  3. Następnie do masy dodajemy stopniowo kolejne składniki i ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
  4. Masę delikatnie mieszamy z białkami i ulubionymi dodatkami. Następnie przelewamy do okrągłej formy do pieczenia.
  5. Pieczemy 1h, 180°C.

 

Smacznego!
#sernik #sprawdzonyprzepisnasernik

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.